Kennisbank

Deze kennisbank bevat artikelen over specifieke deel-onderwerpen, met betrekking tot internationale verzekeringen, vertrek uit Nederland en langdurig verblijf in het buitenland.

Bekijk alle artikelen | of filter op categorie:

Uitgelichte artikelen

Alle artikelen

  • Verdragslanden ziektekosten

    Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over de vergoeding van ziektekosten. Daardoor kunt u in die landen aanspraak maken op zorg tijdens een tijdelijk verblijf (bijvoorbeeld vakantie), maar soms ook als u er woont. Denk daarbij aan gepensioneerden (AOW), uitkeringsgrechtigden (WAO / WIA) en detachering (werkzaam voor een Nederlands bedrijf en uitgezonden).

  • Ziektewet (ZW)

    De Ziektewet is er voor alle werknemers in Nederland die nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben. Dit betekent dat alleen werknemers in aanmerking kunnen komen voor een uitkering. In principe bent u niet meer verzekerd voor de ZW na vertrek uit Nederland.

  • Sociale Verzekerings Bank

    De SVB regelt zaken zoals de AOW (Algemene Ouderdoms Wet) en de ANW (Algemene Nabestaanden Wet). Bij uitschrijving bij de gemeente stopt de opbouw AOW en vervalt het recht op de ANW.

  • UWV

    Het UWV biedt, indien u in loondienst werkt, de mogelijkheid tot vrijwillig bijverzekeren voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte. Dit is echter beperkt mogelijk.

  • Nabestaandenuitkering (Anw)

    De Anw geeft recht op een nabestaandenuitkering, bij overlijden van de verzekerde (mits deze natuurlijk verzekerd was). Niet verzekerd zijn op het moment van overlijden betekent dus geen uitkering voor de nabestaanden. Informeer ook naar de wetgeving in het nieuwe woonland.

  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)

    De WIA, Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, bevat de regels rondom de uitkering indien u (deels) arbeidsongeschikt raakt. In principe bent u niet meer verzekerd voor de WIA na vertrek uit Nederland. Lees verder voor over de uitzonderingen op dit principe.

  • Algemene Ouderdoms Wet (AOW)

    Pensioen, AOW en ANW zijn specifiek voor in Nederland geldende voorzieningen. Vertrek naar het buitenland heeft veel gevolgen voor deze voorzieningen. Lees verder over de gevolgen voor de AOW in uw situatie.

  • Nabestaandenvoorzieningen

    Waar u in Nederland (en in meer “welvarende” landen) kunt rekenen op goede sociale voorzieningen, daar bent u in het grootste deel van de wereld zelf verantwoordelijk voor dergelijke zaken. De financiële risico’s kunnen groot zijn bij langdurige ziekte en overlijden, zeker als het de kostwinner betreft.

  • Zwangerschap en bevalling in het buitenland

    Dekkingen en vergoedingen rondom zwangerschap en bevalling in het buitenland, en ook het meeverzekeren van een pasgeboren kindje, zijn bij internationale verzekeringen anders geregeld dan in Nederland. Heeft u een kinderwens? Bereid u goed voor!

  • Molest en Sancties

    Molest is (verzekeringstechnisch gezien) schade die is ontstaan in conflictsituaties. Denk daarbij o.a. aan een gewapend conflict, burgeroorlog, opstand, binnenlandse onlusten, oproer, muiterij, rellen.

  • Ongevallenverzekering, ziektekostenverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering

    Een ongevallenverzekering geeft éénmalige uitkering indien een verzekerde als gevolg van een ongeval blijvend invalide raakt of komt te overlijden. In dit artikel leest u hier meer over.

  • Verzekeraars en betrouwbaarheid

    Lees in dit artikel meer over de belangrijkste punten om op te letten bij de beoordeling van een verzekeraar en de verzekering.

  • Hoe zit het met een brief- of postadres in Nederland?

    Wanneer gebruikt u een briefadres? Hoe zit het met een postadres? Wanneer schrijf ik me in bij de Registratie niet-ingezetenen (RNI) en hoe zit het met uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP)?

  • Een reisverzekering met dekking voor Corona (Covid19) en bij negatief reisadvies

    De Coronacrisis heeft gevolgen voor de dekking op reguliere reisverzekeringen in Nederland. Welke verzekeringen bieden dekking voor ziektekosten in gebieden met een negatief reisadvies?

  • Digital Nomad: ingeschreven blijven bij de gemeente en KVK?

    Veel van onze klanten gaan langdurig in het buitenland wonen en werken. Naast vragen over internationale verzekeringen (onze specialiteit), krijgen we ook vragen over inschrijving gemeente (BRP, RNI), KVK inschrijving, en fiscale zaken.

  • Registratie Niet-ingezetenen (RNI) - Nederlanders in het Buitenland

    U verblijft langdurig in het buitenland. Om deze reden moet u zich uitschrijven bij de BasisRegistratie Personen (BRP), ook wel "uitschrijven bij de gemeente" genoemd. Hoe kunnen instanties u dan bereiken?

  • Start juist nu de voorbereidingen op een vertrek naar het buitenland

    Op dit moment is reizen is nauwelijks mogelijk en veel vliegtuigen staan aan de grond. Vertrekken naar het buitenland is nu dus nog erg lastig. Desondanks is het nu wel een goede periode om een aantal zaken voor te bereiden voor uw gewenste vertrek naar het buitenland als expat of emigrant.

  • Het eigen risico en internationale ziektekostenverzekeringen: Voorkom ongewenste verrassingen

    In Nederland zijn we gewend aan een aantal specifieke kenmerken van het eigen risico op de basiszorgverzekering. Bij particuliere en internationale ziektekostenverzekeringen gelden er andere regels, dit leidt tot soms ongewenste verrassingen. Op deze pagina vindt u een uitleg over eigen risico, co-payment en out of the pocket.

  • Woning en inboedel in Nederland verzekeren

    Nederlanders woonachtig in het buitenland met een eigen huis in Nederland hebben vaak een probleem met het verzekeren van het risico van het bezit van een eigen huis. In dit artikel de antwoorden op veelgestelde vragen hierover.

  • Emigratie en Remigratie: welke verzekeringen?

    Een belangrijk punt is dat in sommige situaties een remigrant enkel het paspoort heeft/houdt van het land waarheen men remigreert. Dit is van invloed op de mogelijkheden om een verzekering af te sluiten.

  • Goed verzekerd zijn bij emigratie

    "Er komt veel kijken bij emigratie. Zeker de laatste periode voor vertrek is de “regeldruk” groot. JoHo Insurances assisteert bij de verzekeringszaken. Emigratie heeft namelijk grote gevolgen voor de lopende verzekeringen in Nederland. Waar dient u bij emigratie voor wat betreft dit thema rekening mee te houden?"

  • Naar het buitenland en de eigen woning in Nederland: let op!

    Houdt u bij vertrek naar het buitenland een eigen woning aan in Nederland? Let op, de verandering van situatie en gebruik heeft gevolgen voor de lopende verzekeringen en de risico's.

  • Ziektekostenverzekeringen in de USA

    Bent u op zoek naar een ziektekostenverzekering voor in de USA? Wij kunnen u helpen met een dekking tot kostprijs en tegen premies die vaak lager zijn dan lokale aanbieders.

  • Digital Nomads: hoe regel je de internationale verzekeringen?

    Internationaal en locatie onafhankelijk wonen en werken is een droom voor veel mensen. Er zijn veel mogelijkheden. In dit artikel gaan we in op de vraag: hoe regel je als Digital Nomad de juiste internationale verzekeringen?